Goede voornemens: zo houd je ze vol

Goede voornemens: zo houd je ze vol

Ik geef toe, een blog over goede voornemens in januari is nou niet bepaald origineel (misschien is het nog wel een groter cliché dan een Disneyfilm met een happy end, of een AH-reclame met pratende hamsters, haha!).

Maar ja, voor veel mensen zijn goede voornemens en de maand januari toch een beetje met elkaar verbonden. Het idee van ‘een nieuw begin’ of ‘een schone lei’ waardoor je dromen en doelen ineens een stuk haalbaarder voelen. Maar eerlijk, dat is toch een beetje raar? Waarom zou je jezelf ‘beperken’ tot die ene maand? Elke dag is toch een geweldige nieuwe kans om jezelf nieuwe doelen te stellen, te groeien als persoon, en nieuwe uitdagingen aan te gaan?

Enne, het is niet alsof er in januari ineens een soort magisch stofje in de lucht zit waardoor goede voornemens ineens makkelijker worden (was het maar zo’n feest, haha!). Veel mensen gooien halverwege januari namelijk alweer de handdoek in de ring omdat het toch een stuk moeilijker bleek om hun goede voornemens vol te houden dan gehoopt (vaak teleurgesteld, maar soms ook lichtelijk opgelucht; “Jammer, weer niet gelukt, volgend jaar weer een nieuwe kans!”).

Zelf ben ik dus niet zo van de goede voornemens aan het begin van het nieuwe jaar; het voelt altijd een beetje geforceerd, alsof januari de enige maand in het jaar is waarin je goede voornemens mag hebben.

Maar ik geloof wél in het hebben van voornemens. Of beter gezegd, in het stellen van persoonlijke doelen waardoor je kunt groeien als mens. Dat kunnen kleine, praktische doelen zijn, bijvoorbeeld elke dag ’s ochtends en ’s avonds je gezicht reinigen en verzorgen, maar ook grote doelen, bijvoorbeeld een opleiding volgen. Zo is de Touch of Matrix opleiding die ik op dit moment volg een doel waar ik hard voor heb gewerkt (letterlijk, want zo’n opleiding kost natuurlijk geld, maar ik zie het echt als een investering in mezelf waar ik heel, heel blij van wordt!).

Tips om je focus te vergroten en je dromen te verwezenlijken

Mocht jij nu ook moeite hebben met het volhouden van je goede voornemens, dan heb ik een paar hele goede tips voor je! Tenminste, ik vind het goede tips omdat ze aansluiten bij mijn persoonlijke levenshouding (en omdat ze lekker positief zijn, en het is natuurlijk wel zo leuk om het nieuwe jaar positief te beginnen, toch?). Hopelijk helpen deze tips je om dit jaar (en het jaar daarna, en daarna, en daarna, haha) de stappen te zetten die nodig zijn om jouw dromen en doelen te realiseren.

Tip 1. Focus op het resultaat

Positieve motivatie is belangrijk, dus richt je op het eindresultaat; waar doe je het voor? Stel je hebt je voorgenomen om je huid beter te verzorgen (ja, als huidcoach denk ik toch snel aan dit soort voorbeelden, haha!). Misschien vind je het 2 maal daags reinigen en verzorgen van je huid een hele opgave waar je niet altijd zin in hebt, maar een gezonde, stralende huid? Ja, dat is natuurlijk wél heel erg fijn! Zo’n positief doel kan je helpen om vol te houden op momenten wanneer je het moeilijk hebt.

Tip 2. Weet waar je het voor doet (de juiste motivatie)

Soms komen voornemens niet vanuit onszelf, maar door druk van buitenaf; verwachtingen van anderen, of een bepaald ‘sociaal geaccepteerd’ beeld. Maar waarom zou je een doel nastreven wat eigenlijk niet bij je past, of waar je geen voldoening uit haalt? Mijn advies? Laat je leiden door je innerlijke kompas; als jij vanuit je tenen VOELT dat je iets wil, dan zul je de motivatie en kracht vinden om je doel te behalen.

Tip 3. Maak een stappenplan dat bij JOU past

Het is net als met skincare; de ene huid is de andere niet, en de beste resultaten boek je wanneer je een plan hebt dat aansluit bij jouw behoeften. Stel je wil gezonder gaan eten. Dan kun je denken, ik stop NU met alle snaaierij en zorg dat ik elke dag minimaal 300 gram groente binnenkrijg. Heel duidelijk, maar hoe haalbaar is zo’n plan nou helemaal? En is het een plan dat bij JOU past? Misschien is het veel makkelijker om te beginnen met minimaal 6 dagen per week minimaal 200 gram groente, en 2 keer per week een snoepmomentje?  Kortom, houd je doelen haalbaar en wees niet te streng voor jezelf.

Tip 4. Kom in actie

Niet denken maar DOEN! Uiteindelijk gaat het om het uitvoeren van de stappen (en om het volhouden!). Zeker in het begin is het risico om terug te vallen in oude gewoontes vrij groot, maar als je dan weer even terugdenkt aan tip 1 en tip 2 komt het vast en zeker goed. Enne, bekijk het dag voor dag en laat je niet ontmoedigen wanneer je even een dipje hebt; zoals ik in de inleiding al schreef, elke dag is een nieuwe kans. You got this!

Tip 5. Vier je eigen successen

Een heel belangrijke laatste tip al zeg ik het zelf, haha! Want hé, veranderen is lastig en lang niet altijd leuk, dus als je een nieuw doel hebt bereikt of een belangrijke stap hebt gezet, vier het dan! Doe een dansje, geef jezelf een schouderklopje (of een mooi bosje bloemen), en wees trots op jezelf!

Liefs,

Marleen

Recent Posts