Holistische huidverzorging en levensovertuiging

Holistische huidverzorging en levensovertuiging

Heb jij wel eens gehoord van holisme? Of van holistische huidverzorging? Nee? No worries, het is geen gekke marketingterm, maar een eeuwenoude levensovertuiging waar ik persoonlijk erg enthousiast over ben. In deze blog wil ik je er graag wat meer over vertellen. Hopelijk vind je het interessant!

Wat is holisme eigenlijk?

Het woord holisme komt van het Griekse woord ‘Holos’ wat ‘heel’ betekent. Het is een spirituele levensovertuiging waarbij je er eigenlijk vanuit gaat dat alles met elkaar in verbinding staat. Dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar persoonlijk vind ik holisme juist een heel aards iets. Voor mij betekent holisme namelijk dat mijn emoties, mijn gedachten en mijn lichaam met elkaar verbonden zijn, en met de wereld om me heen. Dat wat ik voel en denk invloed heeft op het functioneren van mijn lichaam, en andersom. Denk bijvoorbeeld aan de invloed van stress op je lichaam: als jij de hele dag loopt te piekeren en te stressen in je hoofd, dan zul je dit ook merken aan je lichaam. Zelf krijg ik, wanneer ik last heb van spanning, vaak last van hoofdpijn en een stijve nek. Mediteren helpt mij dan om mijn lichaam te ontspannen. Een ander voorbeeld van een holistische verbinding waar ik al eerder over heb geschreven is de relatie tussen voeding en je lichaam. Een fysieke verbinding die ook nog eens wetenschappelijk is aangetoond. Gezonde voeding draagt bij aan een gezond lichaam en heeft indirect dus ook een positief effect op je stemming en energieniveau. Nou ja, mijn punt is dus dat holisme helemaal niet zo zweverig is als het in de eerste instantie klinkt, haha!

Holistische kijk op huidverzorging

Mijn holistische kijk op het leven voer ik ook door in mijn salon. Ik ben er namelijk van overtuigd dat wat er in je hoofd speelt ook invloed heeft op je lichamelijke gezondheid en de conditie van je huid. Door een ongezond eetpatroon of een overvloed aan prikkels en informatie kan er een disbalans of disconnectie ontstaan tussen lichaam en geest. Het resultaat zie je in de spiegel: een moe gezicht, bleke teint, onzuiverheden, fronsrimpels, de hele mikmak. En wanneer je hoog sensitief bent, komen die prikkels nog eens extra hard binnen. kortom, een goede skincare routine is belangrijk, maar lekker in je vel zitten is minstens zo belangrijk. Er is geen enkele gezichtscrème die een huid zo laat stralen als positieve energie. Denk maar aan de manier waarop je gezicht gloeit wanneer je verliefd bent. (Als ik die energie in een potje of tube kon stoppen dan was ik inmiddels miljonair, haha!)

(Pssst, als jij moeite hebt met het filteren van prikkels, lees dan ook deze blog eens.)

Holistische tips voor een stralende huid

Wil je graag meer weten over holisme? Hier vind je een uitgebreide uitleg over wat holisme nou precies is en hoe je deze visie kunt toepassen in je leven. Maar laat ik nog even terugkomen op mijn holistische benadering op huidverzorging. Ik snap namelijk heel goed dat het een beetje overweldigend kan zijn, al die informatie! Vandaar dat ik een paar laagdrempelige holistische huidverzorgingstips met je wil delen. Ik hoop dat er tips bijzitten waar je iets aan hebt. Kijk vooral wat goed voelt voor jou, want ook dat is belangrijk binnen een holistische levensstijl: leven en keuzes maken vanuit je eigen gevoel.

Maar ik dwaal weer eens af, haha! Dit zijn mijn 3 holistische tips voor een stralende en gezonde huid:

Tip 1. Geef je huid een adempauze (en een dagelijkse dosis buitenlucht)

Nu we met z’n allen meer binnen gezeten hebben en een stuk meer stress ervaren dan normaal (thank you corona), kan je huid wel een dagelijkse adempauze gebruiken. Het liefst gecombineerd met een flinke dosis frisse lucht. Probeer elke dag een paar pauzemomentjes in te lassen waarbij je de tijd neemt om diep adem te halen en de verse zuurstof in je op te nemen. Zet af en toe je raam open zodat er voldoende aanvoer is van frisse lucht, of maak een fijne wandeling. Dat is ook nog eens super goed voor de doorbloeding van je huid!

Bonustip: help je huid om goed te blijven ademen door een goede dag- en nachtcrème te gebruiken. Nu we uit de winterperiode komen heeft je huid qua vochtbalans wat te verduren gehad, zeker wanneer je de verwarming binnen hoog hebt gehad. Door een ietwat vette crème te gebruiken, voorkom je dat het vocht uit je huid verdampt en blijft je huid zacht en soepel. Deze crème van hannah is momenteel een van mijn persoonlijke favorieten om te zorgen dat de vochtbalans van mijn huid op peil blijft tijdens de lente.

Tip 2. Creëer een beautyritueel

Positieve energie kan wonderen doen voor je huid. Mijn tweede tip is dan ook om van je huidverzorgingsritueel een positief genietmomentje te maken voor jezelf. Steek bijvoorbeeld een lekkere geurkaars aan en tover je badkamer om in een mini-spa. Zo geniet je met al je zintuigen en creëer je je eigen bewust rustmoment. Gelukkig kun je nu natuurlijk ook weer voor een uitgebreide behandeling terecht bij mij in de salon!

Tip 3. Mediteer en voel (geestelijk en lichamelijk)

Meditatie is dé manier om je lichaam en geest in balans te brengen. Wanneer je meditatie een plekje in je dagelijkse routine geeft, zul je merken dat dit een positief effect heeft op je lichaam en mindset. En wees niet bang dat je nu elke ochtend een half uur met je ogen dicht op een kussentje moet zitten: meditatie komt in allerlei vormen, en het is aan jou om te kijken welke soort het beste bij je past. Mediteren kan ook prima onder de douche of tijdens het tandenpoetsen. Het gaat er om dat je in contact komt met je lichaam, je ademhaling en je gevoel. Wil je meer weten over meditatie en hoe ik dit toepas in mijn leven? Let me know! Het lijkt me heel leuk om hier een aparte blog over te schrijven! (En het is een onderwerp waar ik uren over kan praten, haha!)

Dit waren mijn drie tips voor holistische huidverzorging. Heb jij zelf nog een tip? Of wil je je ervaringen met holisme delen? Laat een berichtje achter!

Liefs,

Marleen

Recent Posts
huidsalon-westland-home-werkwijzehuidsalon-westland-werkwijze