Durven voelen: waarom emoties toelaten zo belangrijk is

Durven voelen: waarom emoties toelaten zo belangrijk is

Een tijdje geleden zat ik samen met een vriendin aan tafel. Onder het genot van een heerlijk Thais afhaalmaaltje (een gedeelde liefhebberij, haha!) hadden we het over allerlei onderwerpen, en ook de Touch of Matrix opleiding die ik volg kwam ter sprake. Via de opleiding kwamen we eigenlijk al vrij snel op het onderwerp emoties. Hoe belangrijk emoties zijn, maar vooral hoe bizar het eigenlijk is dat er, met name wanneer we jong zijn, zo weinig aandacht voor is. Gelukkig komt daar nu wel steeds meer verandering in, maar om het belang van emoties nog eens extra te benadrukken, leek het me wel een mooi blogonderwerp voor deze maand.

Waarom is ‘voelen’ zo belangrijk?

Als ik vanuit mezelf spreek, dan denk ik dat voelen belangrijk is omdat het een heel belangrijk onderdeel is van het ‘mens zijn’. Leven is voelen. En soms is dat fijn, en soms is het pijnlijk of moeilijk, maar het hoort gewoon bij het leven. Emoties zijn signalen. Vergelijk het met een stoplicht: groen is GO! en rood is STOP! Iedereen weet het, en we doen allemaal ons best om de verkeersregels te volgen. We gebruiken onze zintuigen (in dit geval onze ogen) om de lampjes te signaleren, en we respecteren waar ze voor staan. Zo voorkomen we ongelukken en botsingen. Emoties zijn net zo, alleen komen deze signalen vanuit onszelf, en niet uit een elektrisch kastje boven een kruispunt of naast een voetgangersoversteekplaats.

Van jongs af aan leren we dat groen GO! betekent, en rood STOP! (en oranje ‘ja-maar-nee-maar-OK-nog-even-snel-als-er-verder-niets-aankomt’, haha), maar hoe je moet handelen wanneer je overspoeld wordt door emoties? Daar is helaas geen standaard antwoord op.

Neem bijvoorbeeld verdriet. Verdriet is een signaal vanuit je kern. Soms borrelt het ineens uit het niets omhoog, en soms is er een directe aanleiding die het verdriet triggert. Maar wat de oorzaak ook is, is eigenlijk niet eens zo belangrijk. Het gaat namelijk om de emotie die er nu eenmaal is en die gevoeld wil worden. Het verdriet is een signaal dat er iets aan de hand is, en net als het stoplicht, waarbij we netjes stoppen of gas geven wanneer we het bijbehorende lampje signaleren, moeten we, wanneer we een bepaalde emotie opmerken, daar gehoor (of beter gezegd, ‘gevoel’) aan geven.

Waarom is ‘voelen’ soms zo moeilijk?

Helaas is kunnen en durven voelen voor veel mensen helemaal niet zo makkelijk of vanzelfsprekend. En eerlijk? Ik vind dat helemaal niet raar. Emoties herkennen en toelaten zijn namelijk geen vaardigheden die je als kind standaard meekrijgt van je ouders. Ook op school is er geen vak waarbij je leert hoe je moet voelen. (Wat ik persoonlijk heel zonde vind, want emoties herkennen en toelaten is wat mij betreft net zo belangrijk als – ik noem maar wat – topografie of weten hoe je een wiskundige formule moet toepassen.)

Emoties toelaten en loslaten

Vind jij het soms ook moeilijk om emoties te herkennen? Weet je niet hoe je met ‘negatieve’ emoties zoals boosheid en verdriet om moet gaan? Geen zorgen, you’re not alone. Ik denk dat veel mensen de neiging hebben om emoties weg te drukken en zich ‘sterk’ te houden. Maar de kans is groot dat je hierdoor niet het leven kunt leiden waarbij je je prettig voelt. Zoals ik eerder al benoemde, zijn emoties een belangrijk onderdeel van het leven. Niet kunnen of durven voelen is dus eigenlijk ‘niet leven’. Je bent dan aan het overleven.

Bovendien is ‘niet voelen’ gewoon niet vol te houden. Emoties wegdrukken kost namelijk enorm veel energie. Zie het als tegen de wind in fietsen; er is constant een kracht die je tegenwerkt, en op de lange termijn raak je compleet uitgeput. En het is ook niet zo dat je emoties gewoon op magische wijze verdwijnen wanneer je ze maar lang genoeg negeert. Onverwerkte emoties sla je namelijk op in je lichaam, en vroeg of laat gaan ze schreeuwen om gevoeld te worden. Niet letterlijk natuurlijk, maar reken maar dat jouw lichaam je signalen gaat geven: paniekaanvallen, spierpijn, depressie, vermoeidheid, en zo kan ik nog wel even doorgaan…

Ruimte maken voor je eigen ‘ik’

Ik hoop dat ik straks, wanneer ik de Touch of Matrix opleiding heb afgerond, mensen kan helpen om weer in contact te komen met hun emoties. Ik weet namelijk honderd procent zeker dat ‘voelen’ voor heel veel mensen de sleutel is om gelukkiger en gezonder te worden. Door emoties te ervaren – en los te laten – kom je dichterbij je kern, sta je sterker in je schoenen, en kun je uiteindelijk meer geluk ervaren. Door weer te voelen kun je groeien als mens en ruimte maken voor jouw verlangens.

Hoe ga jij om met je emoties? Kun je ze toelaten? Durf je te voelen? Of duw je jouw emoties weg? En zo ja, hoe doe je dat dan? Ik daag je uit om eens stil te staan bij deze vragen. Misschien zijn het thema’s waarmee je graag aan de slag wil gaan? Zo ja, voel je vrij om contact op te nemen, dan kunnen we samen kijken of ik je kan helpen om jouw emotionele blokkades te verlichten en je eigen ‘ik’ terug te vinden.

Liefs,

Marleen

Recent Posts