Je intuïtie als kompas: luisteren naar je innerlijke stem

Je intuïtie als kompas: luisteren naar je innerlijke stem

Intuïtie.

Ook wel bekend als je ‘onderbuikgevoel’. Die innerlijke stem die ons van binnenuit aanspoort om een bepaalde richting op te gaan, ook al weten we niet precies waarom. Sommige mensen kunnen heel goed naar hun innerlijke stem luisteren. Ze durven ook echt te luisteren; ze staan stil bij hun gevoel en vertrouwen op hun intuïtie. Voor anderen is dit moeilijker. Zij horen slechts een zacht gefluister, staan niet stil bij hun emoties, en zijn geneigd om hun beslissingen en acties te baseren op wat hun rationele stem ze verteld.

En dat is niet verwonderlijk. In onze maatschappij wordt rationaliteit nog altijd als ‘het hoogste goed’ gezien; zelfs wanneer we onze innerlijke stem duidelijk horen, zijn we in de eerste instantie geneigd om deze te wantrouwen of zelfs te negeren. Want luisteren naar je rationele stem voelt nu eenmaal veiliger en logischer dan luisteren naar een onderbuikgevoel.

Ik gebruik nu trouwens de term ‘rationele stem’, maar je zou deze stem ook je Ego kunnen noemen. Je Ego is eigenlijk een soort pakket van alle waarden, normen, regels, overtuigingen, aannames en ervaringen die je in je hoofd hebt opgeslagen; een manier van denken. Op zich niks mis mee, maar wanneer je je volledig laat leiden door je rationele stem, en je je intuïtie negeert, raak je uiteindelijk het contact met jezelf kwijt.

Je verliest jezelf.

Zelf heb ik heel lang niet durven luisteren naar mijn innerlijke stem. Ik koos voor ‘het veilige pad’, studeerde Horecamanagement en vond na mijn afstuderen een kantoorbaan die eigenlijk niet bij me paste.

Het was mijn onderbuikgevoel dat me vertelde dat dit niet het juiste pad was voor mij. Ik was niet gelukkig, maar durfde nog niet meteen de stap te zetten om mijn dromen te volgen. Vooral omdat mijn rationele stem me honderdmiljoenmiljard (oké, overdrijven is ook een vak, maar you get my point, haha) redenen toeschreeuwde waarom het belachelijk zou zijn om ontslag te nemen; ik had toch een stabiele basis? Zekerheid? Fijne collega’s? Een prima salaris? Waarom zou ik dat allemaal opgeven?

Maar op een gegeven punt kon ik mijn innerlijke stem gewoon niet meer negeren; ik besloot mijn baan op te zeggen en een opleiding tot schoonheidsspecialiste en huidcoach te volgen. En eerlijk? Ik vond het doodeng om op mijn onderbuikgevoel te vertrouwen, maar achteraf was het de beste beslissing van mijn leven! En niet alleen dat, het was ook een les voor mezelf, om mijn gevoel niet meer te wantrouwen of te negeren.

Gevoelens mogen dan soms onverklaarbaar of irrationeel zijn, maar dat betekent niet dat ze niet waar zijn of geen functie hebben. En die rationele stem? Die heeft zeker een belangrijke functie, maar dat wil niet zeggen dat je bepaalde denkbeelden of overtuigingen, wanneer deze niet meer voor jou werken of wanneer deze in strijd zijn met je gevoel, niet mag loslaten.

Ik realiseer me dat dit niet echt een makkelijk of luchtig onderwerp is, maar leren luisteren naar je intuïtie is iets wat ik iedereen gun, vooral omdat het mij zoveel zingeving en rust heeft gebracht! Ik wil deze blog dan ook afsluiten met een paar hele praktische tips waarmee je het contact met je innerlijke stem kunt herstellen. En ik zeg bewust ‘herstellen’, want in tegenstelling tot je Ego is je innerlijke stem geen ‘aangeleerd iets’; het is een innerlijke kracht die je vanaf je geboorte bij je draagt en die je helpt om jouw levenspad te vinden.

Tips om te luisteren naar je intuïtie:

Tip 1. Mediteer. Door ruimte te maken in je hoofd en je af te sluiten voor eventuele ‘stoorzenders’ kun je de signalen van je onderbewustzijn veel beter toelaten.

Tip 2. Focus je op je gevoel. En nogmaals, laat je niet afleiden door stoorzenders: Een binnenkomend WhatsAppje, het piepen van de wasmachine die klaar is, je rationele stem die je probeert te saboteren met uitroepen als: “Ga eens wat nuttigs doen!” of “Hallo, je hebt hier geen tijd voor, over 5 minuten moet je weg en je loopt nog in je pyjama.”

Tip 3. Schrijf willekeurige gedachten op. Zo kun je ze later op je gemak nog eens nalezen en analyseren. Welke gedachten vallen onder het kopje ‘Ego’? En welke komen juist voort vanuit je onderbuikgevoel? En check ook hoe je lichaam reageert wanneer je je gedachtes terugleest. Voelt het goed? Top! Dan mag je dat gevoel best vertrouwen.

Liefs,

Marleen

Recent Posts
Comments
pingbacks / trackbacks
  • […] niemand twijfelt aan het bestaan van emoties, toch? Bovendien is heling door handoplegging een heel intuïtieve handeling. Denk er maar eens over na: wat is jouw eerste impuls wanneer je last hebt van je buik, […]