Hoe schrijven je kan helpen om een positieve mindset te houden

‘Happiness can be found even in the darkest of times, if one only remembers to turn on the light.’ 

Als je me een beetje kent, of als je me volgt op Instagram, dan weet je dat ik een voorliefde heb voor inspirerende quotes en levenswijsheden. Vooral omdat ik er zelf veel kracht en wijsheid uit haal. Een mooie quote is altijd weer een ‘aha-momentje’. Enne, dat bovenstaande quote uit een Harry Potter film komt, maakt hem wat mij betreft niet minder waardevol. Ik vind hem, in het licht van de naderende kerstdagen in combinatie met de pandemie, juist heel toepasselijk. Ik merk namelijk aan de mensen om me heen en aan alles wat ik zie en hoor in de media, dat veel mensen zich steeds hopelozer beginnen te voelen. De maatregelen zijn weer een stuk strenger, en dat terwijl we een jaar geleden allemaal hoopten dat het ergste nu wel voorbij zou zijn en dat we in 2021 weer als vanouds kerst zouden kunnen vieren. Zonder zorgen en zonder anderhalve meter afstand.  

Ik merk het ook aan mezelf: soms realiseer ik me ineens dat mijn gedachten, zonder dat ik er erg in heb, een beetje versomberen. Dat ik me boos voel, en dat ik niet goed weet hoe ik met dat gevoel van machteloosheid om moet gaan.  

Gelukkig weet ik inmiddels ook dat er manieren zijn om de donkere wolken in mijn hoofd te verdrijven, namelijk door me te richten op het positieve in plaats van het negatieve. Door stil te staan bij de dingen waar ik dankbaar voor ben en waar ik energie uit haal. Ik doe eigenlijk precies wat Albus Perkamentus – de bebaarde tovenaar die bij de quote bovenaan deze blog hoort – predikt, namelijk mijn spreekwoordelijke lichtknopje omzetten.  

Ken je die uitspraak ‘alles wat je aandacht geeft, groeit’? Nu durf ik met volle overtuiging te beweren dat die uitspraak niet van toepassing is op mijn ananasplant – het maakt niet uit hoeveel liefde, aandacht en water ik die plant geef, zijn bladeren blijven slap – maar wat je gedachten betreft is het een waarheid als een koe. Wat zeg ik, een waarheid als een dinosaurus, haha! 

Ik geloof oprecht dat wanneer je je richt op het positieve, er vanzelf minder ruimte overblijft voor het negatieve. Dus wanneer ik merk dat ik weer een beetje wegzak in piekergedachtes pak ik mijn notitieboekje erbij en ga ik schrijven. Wat ik dan schrijf? Van alles: soms maak ik een lijstje met dingen waar ik dankbaar voor ben, of ik schrijf over dingen die ik nog wil bereiken. Of ik beschrijf mijn ideale dag – spoiler, mijn ideale dag is niet compleet zonder Netflix, haha! 

Maar even zonder dollen: schrijven helpt mij altijd heel erg. Ook het schrijven van deze blog maakt dat ik weer even stilsta bij hoe goed ik het eigenlijk heb: ik heb lieve mensen om me heen, het gaat goed met de salon, ik heb een dak boven mijn hoofd, voor mijn neus op tafel staat een vaas met een prachtige bos bloemen, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik heb veel om dankbaar voor te zijn – op dit moment ben ik zelfs dankbaar voor mijn halfdode ananasplant, haha! 

Mocht je het nu moeilijk hebben met alle maatregelen, of misschien voel je je om een andere reden somber, dan wil ik je bij deze graag liefdevol uitdagen om een schrijfoefening te doen. En ik hoor je denken ‘hoe werkt zo’n schrijfoefening dan precies?’ Nou, ik ben natuurlijk geen psycholoog, maar het schijnt dat de meeste mensen een stuk makkelijker doemscenario’s bedenken dan dat ze nadenken over wat er allemaal goed gaat in hun leven. Met andere woorden, we zijn van nature piekeraars, en als je die natuurlijke neiging wil doorbreken, dan moet je aan de bak. Oefenen, oefenen, en nog eens oefenen. Bijvoorbeeld door te schrijven. Een hele mooie en laagdrempelige oefening is dan om elke dag drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent.  

En misschien ben je een beetje sceptisch, maar geloof me, door zo’n lijstje met positieve punten bij te houden krijg je bijna vanzelf meer oog voor alle kleine maar waardevolle gebeurtenissen in je leven. Bovendien voorkomt het dat je minder snel weer wordt meegesleurd in de negatieve spiraal rondom al het nieuws over de pandemie.  

Dus pak pen en papier, zoek een lekker plekje op de bank of aan tafel vlakbij de kerstboom, en schrijf op: 

Vandaag ben ik dankbaar voor…  

En dan de drie positieve punten die jouw dag vandaag extra kleur gaven. En misschien voelt het een beetje ongemakkelijk in het begin, maar probeer vol te houden. Het wordt vanzelf makkelijker, en het zou me niets verbazen als het op een gegeven moment net zo’n standaard ritueel wordt als het poetsen van je tanden. 

Ik wens je hele fijne en positieve feestdagen, en hopelijk zie ik je in het nieuwe jaar snel weer in mijn salon! 

Liefs, Marleen 

Recent Posts