Reiki: iets voor jou?

Reiki: iets voor jou?

Zoals ik in de nieuwsbrief van oktober al verklapte, gaat deze blog over reiki. Ik heb enige tijd geleden namelijk een reiki cursus gevolgd, en sinds deze maand bied ik in de salon ook een speciale ontspanningsbehandeling aan met reiki-invloeden. Ik besef me maar al te goed dat reiki voor sommigen wellicht nog een beetje een vaag begrip is, vandaar dat het me leuk leek om er het een en ander over uit te leggen. Hopelijk heb je aan het eind van deze blog een beetje een duidelijker beeld van wat reiki nou precies is!

Wat is reiki?

Laat ik beginnen met een beetje achtergrondinformatie. De grondlegger van de reiki methode is de Japanse Mikao Usui. Hij noemde de methode ‘Usui Reiki Ryoho’, waarbij ‘Reiki’ kan worden vertaald als ‘universele levensenergie’ en ‘Ryoho’ als ‘therapie’ of ‘remedie’. Het is dus een helingsmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van energie. Volgens Mikao Usui was reiki een manier om weer in contact te komen met je kern. Hij zag het als een manier om weer in balans te komen en om de weg naar verlichting te vinden. Zweverig? Ach, dat valt wel mee hoor. Het is maar net hoe je ‘balans’ en ‘verlichting’ interpreteert. Persoonlijk zie ik reiki als een hele zachte en toegankelijke manier van heling die ook heel ontspannend kan werken. Bovendien vind ik het een hele mooie methode omdat je met reiki eigenlijk zowel emotionele als lichamelijke klachten kunt verlichten. Hoe dat precies werkt leg ik hieronder verder uit.

Hoe werkt reiki?

Bij een reiki behandeling treedt de reiki therapeut of coach eigenlijk op als een soort medium om universele levensenergie door te geven. Dit gebeurt via handopleggingen. Een therapeut of coach kan energie ontvangen of doorsturen en zo het zelfhelend vermogen van de ontvanger stimuleren. Persoonlijk vind ik vooral het stukje over ‘zelfhelend vermogen’ belangrijk. Wanneer ik reiki toepas werk ik namelijk met jouw eigen energie, energie die al in jouw lichaam aanwezig is. Soms zit er ergens negatieve energie die maakt dat jij je bijvoorbeeld moe of onrustig voelt. Via handopleggingen kan ik dan de bron van die vermoeidheid of onrust lokaliseren en de negatieve energie als het ware wegnemen.

Hoe iemand reiki ervaart verschilt per persoon; sommige mensen voelen een soort prikkelend of tintelend gevoel, maar ik heb ook van een aantal mensen gehoord dat ze het ineens heel koud of juist heel warm kregen. Er zijn ook mensen waarbij er ineens allemaal emoties loskomen. Alsof er een luikje opengaat waardoor weggestopte gevoelens ineens kunnen gaan stromen. Er zijn ook mensen die tijdens de behandeling helemaal niets bijzonders voelen maar pas later ervaren dat ze zich na de behandeling energieker of juist rustiger voelen. Eigenlijk is het lastig te voorspellen of reiki iets voor je kan doen. Het is echt iets wat je persoonlijk moet ervaren.

Holistische hocus pocus?

Nu kan ik me voorstellen dat reiki voor sommige mensen klinkt als regelrechte hocus pocus. Zeker wanneer het over energiestromen en handopleggingen gaat reageren sommige mensen in de eerste instantie een beetje onzeker. En weet je? Dat snap ik heel goed; reiki is namelijk een heel ongrijpbare methode. Maar omdat iets ongrijpbaar of onduidelijk is, betekent natuurlijk niet dat het per definitie niet waar of niet effectief kan zijn. Emoties zijn ongrijpbaar, maar niemand twijfelt aan het bestaan van emoties, toch? Bovendien is heling door handoplegging een heel intuïtieve handeling. Denk er maar eens over na: wat is jouw eerste impuls wanneer je last hebt van je buik, of wanneer je je ellenboog stoot? Waarschijnlijk wrijf je dan met je hand over de plek waar het pijn doet. Je probeert de pijn te verlichten door de gevoelige plek aan te raken. Dat is eigenlijk ook al een vorm van reiki. Bijzonder toch?!

Misschien vind je reiki na het lezen van deze blog nog steeds een beetje vaag. En weet je? Dat is helemaal oké. Reiki heeft mij heel veel gebracht, en daarom wil ik het met zoveel mogelijk mensen delen, maar ik realiseer me dat het niet voor iedereen is. En nogmaals, dat is helemaal oké. Echter, als je door deze blog nu wél nieuwsgierig bent geworden naar de helende werking van reiki, dan kun je natuurlijk altijd een ‘zenmoment’ behandeling boeken bij mij in de salon.

En mocht je nog vragen hebben over reiki of over de behandeling, voel je vrij om me een berichtje te sturen via het contactformulier op mijn website of via WhatsApp!

Liefs,

Marleen

Recent Posts