Gezichtsgymnastiek voor een gezonde en stralende huid

Gezichtsgymnastiek voor een gezonde en stralende huid

Oeh-ah, ochtendgymnastiek, oeh-ah, fanatiek!

Toen ik het woord gezichtsgymnastiek voor het eerst las hoorde ik gelijk dit deuntje in mijn hoofd. (Ja, het is een liedje, typ maar eens ‘ochtendgymnastiek minidisco’ in bij YouTube en je krijgt het gegarandeerd niet meer uit je kop, haha!)

We weten allemaal dat bewegen goed voor je is. Goed voor je conditie, goed voor je weerstand en goed voor je spieren. Of je nu gaat voor een dagelijkse wandeling, een rondje langs de apparaten in de sportschool, HIIT (High Intensity Interval training) of een fietstocht op een zonnige zondagmiddag, alle beetjes helpen. Daarnaast is bewegen ook goed voor je huid. Wanneer je beweegt krijgt je bloedcirculatie een boost waardoor voedingsstoffen sneller en makkelijker bij je huidcellen kunnen komen. Ook kunnen gifstoffen zo makkelijker worden afgevoerd. Bovendien zorgt bewegen ervoor dat je stressniveau daalt, en dat is mooi meegenomen, aangezien stress een van de grootste oorzaken is van vroegtijdige huidveroudering!

Kortom, meer bewegen is heel belangrijk als je je huid in topconditie wil houden. Maar wist je dat het voor je huid ook heel goed is om niet alleen je lichaam, maar ook je gezichtsspieren te trainen? Door gezichtsgymnastiek stimuleer je de aanmaak van collageen, verbeter je de doorbloeding in je gezicht (hallo gezonde blosjes) en houd je je huid jong en stevig.

Natuurlijke facelift?

Zorgen gezichtsoefeningen dan voor een soort ‘natuurlijke facelift’? Nou, nee; gezichtsgymnastiek is geen wondermiddel om de klok terug te draaien. Uit onderzoek blijkt dat er geen hard bewijs is dat gezichtsoefeningen daadwerkelijk een aantoonbaar verjongend effect hebben. MAAR (en ja, dit is wat mij betreft een hele grote maar) door gezichtsoefeningen te doen kun je wél de aanmaak van nieuwe huidcellen stimuleren en nieuwe rimpels helpen voorkomen. En dat is toch al een behoorlijke winst, toch?

En het mooie van gezichtsoefeningen is dat je je niet in een strakke sportlegging hoeft te wurmen of door de regen naar de sportschool hoeft te fietsen; je doet deze oefeningen gewoon waar en wanneer het je uitkomt. (Maar beter niet in het openbaar, want waarschijnlijk word je dan een beetje raar aangekeken, haha!) Voor het beste resultaat doe je de oefeningen drie of vier keer per week, maar vaker mag natuurlijk ook!

En dan nu, de gezichtsoefeningen, want het is natuurlijk niet alleen gekke bekken trekken voor de spiegel, er zit wel degelijk een methode achter! Om het wat leuker te maken heb ik elke oefening een leuke naam gegeven. (Ook een beetje voor mezelf, want ik houd er wel van om creatieve namen te verzinnen voor dingen, net zoals bij mijn ‘opknapbeurtje’ en mijn ‘bewustrustmoment’, haha!)

Gezichtsoefeningen voor een stralende huid

Oefening 1. De ‘cheeky smile’

Deze oefening is bedoeld om je wangspieren te versterken en zorgt voor een gezonde blos. Glimlach zo breed mogelijk en druk vervolgens met de toppen van je wijsvingers in de plooien tussen je neus en lippen. Druk nu met je vingertoppen je wangen omhoog. Dit mag best stevig, je moet het wel voelen! Houd tien seconden vol, ontspan en herhaal nog twee keer.

Oefening 2. De wenkbrauw workout

Deze oefening helpt om voorhoofdrimpels te voorkomen. Frons zo hard mogelijk en breng je ogen en wenkbrauwen zo dicht mogelijk bij elkaar. Vervolgens doe je het tegenovergestelde en trek je je wenkbrauwen zo hoog mogelijk op, alsof je stomverbaasd bent. Herhaal deze routine tien keer.

Oefening 3. Het goudviskusje

Waarom deze gekke naam? Nou, omdat je je lippen tuit alsof je een goudvis bent, haha! Maar wees gerust, deze gekke oefening heeft ook echt nut, want door deze oefening verzacht je eventuele lachrimpels en verstevig je het weefsel rondom je mond en in je wangen. Sluit je lippen, glimlach, en zuig vervolgens je wangen zo ver mogelijk naar binnen. Lijk je op een guppie? Mooi zo, dan doe je het goed, haha! Houd deze positie tien seconden aan, ontspan en herhaal nog twee keer.

Ik ben benieuwd, ga jij thuis aan de slag met deze gezichtsoefeningen? (Indien ‘ja’, let me know, en ik daag je uit om op Instagram een selfie te posten waarop je ‘het goudviskusje’ uitvoert, haha!)

Liefs,

Marleen

Recent Posts