Hoe ik een huidanalyse uitvoer (en waarom het belangrijk is)

“Met creatine en cel-actieve lichaamseigen Q10.”
“Vernieuwde anti-rimpel formule met SPF 30 en UVA/UVB bescherming.”
“Verbeterd de vochtbalans van de huid.”
“Intensieve hydratatie speciaal voor de rijpere huid.”
“Verfrissende en zuiverende gel-crème met hyaluronzuur en vitamine C.”

Zomaar een greep uit productomschrijvingen van veelverkochte huidcrèmes. Een huidcrème of reinigingsproduct uitzoeken is door het enorme aanbod een bijna onmogelijke opgave geworden. (En ik vond de keus in het pindakaasschap van de Albert Heijn al overweldigend.)

Een gezonde en stralende huid begint bij de juiste huidverzorging. Verzorgingsproducten die passen bij jouw huidtype zijn daarbij onmisbaar. Maar dan moet je natuurlijk wel weten wat jouw huid nodig heeft. Want hoewel elke huid gebaat is bij een bepaalde basisverzorging zijn er altijd individuele factoren waar je rekening mee moet houden.

Daarom begin ik een huidverbeteringsbehandeling altijd met een uitgebreide huidanalyse. Op die manier kan ik de behandeling helemaal afstemmen op jouw huidtype en huidconditie.

Tijdens een huidanalyse focus ik me op drie specifieke waardes:

  • Het vochtgehalte van de huid
  • De huidvetten
  • De PH-waarde van de huid

In deze blog leg ik wat meer uit over deze drie waardes. Ook vertel ik waarom het belangrijk is om de balans van de huid in kaart te brengen voordat je met allerlei nieuwe crèmes en reinigingsproducten aan de slag gaat. En als kers op de spreekwoordelijke taart deel ik een paar van mijn favoriete huidverzorgingsproducten van hannah.

Het vochtgehalte in de huid
Laat ik beginnen met een interessant weetje. Wist je namelijk dat een vette huid ook vochtarm kan zijn? Een droge en een gedehydrateerde (vochtarme) huid worden vaak met elkaar verward. Je huidcellen horen een bepaalde hoeveelheid vocht te bevatten. Wanneer de hoeveelheid vocht in je huid te laag is, heb je dus een vochtarme huid. Veelvoorkomend kenmerken van een vochtarme huid zijn een trekkerig gevoel en onzuiverheden. Om de vochtarme huid een boost te geven is vocht nodig. Hydraterende producten. Maar voldoende water drinken is ook belangrijk.

Wil je meer weten over het ontstaan en de verzorging van een vochtarme huid? Let me know! Het lijkt me erg leuk om hier een aparte blog aan te wijden.

Droge of vette huid?
De tweede stap tijdens een huidanalyse is het vaststellen van je huidtype. Dit doe ik door te kijken naar de talgproductie van je huid. Op het oppervlak van je huid zit een dun laagje talg (vet). Dit laagje zorgt ervoor dat je huid lekker zacht en soepel blijft.

Een verhoogde talgproductie zorgt ervoor dat je huid (of een bepaald gedeelte van je huid) wat vetter is. Bij een vette huid is het belangrijk om vooral geen agressieve reinigingsproducten te gebruiken. Daardoor droogt de huid namelijk juist uit en gaat de huid alleen maar meer talg aanmaken. Deze milde reinigingsmelk is een echte aanrader voor een vette of gecombineerde huid.

Heb je een droge huid? Grote kans dat je ook last hebt van een gevoelige huid. Bovendien is een droge huid vaak ook gevoeliger voor eczeem. Te veel scrubben en sterk ontvettende reinigingsproducten zijn een echte no go. Milde verzorgingsproducten zonder alcohol zijn een betere keus. Ook een wat vettere nachtcrème kan helpen. Deze zorgt er namelijk voor dat vocht uit de huid minder snel verdampt waardoor de actieve ingrediënten in de crème beter hun werk kunnen doen. Een crème die ik vaak aanraad is deze.

De PH-waarde van de huid
En dan zijn we alweer aanbeland bij de laatste stap van de huidanalyse, namelijk het bepalen van de PH-waarde van de huid. PH-waarde is een andere benaming voor zuurgraad. Alle weefsels in het lichaam hebben een bepaalde PH-waarde. Om de natuurlijke beschermlaag van de huid zoveel mogelijk intact te houden, is het belangrijk om verzorgingsproducten te gebruiken die de zuurgraad van de huid zo min mogelijk verstoren. Producten met een te hoge zuurgraad kunnen je huid namelijk behoorlijk uitdrogen!

Maar ook producten die claimen PH-neutraal te zijn kunnen schadelijk zijn voor je huid. De term PH-neutraal zegt namelijk vrij weinig over de werking en veiligheid van een product. (Je kunt bij het bestuderen van verpakkingen beter zoeken naar PH-regulerende producten, dan weet je zeker dat je goed zit!)

Ik hoop dat je deze blog interessant vond. Denk je nu, “ik zou ook wel willen weten wat de meest geschikte huidverzorging is voor mijn huid,” klik dan hier om een afspraak te maken voor een uitgebreide huidanalyse. Dan sta je straks nooit meer twijfelend voor het schap met gezichtsverzorgingsproducten.

(Nu alleen nog kiezen tussen die honderd verschillende soorten pindakaas bij de Albert Heijn, haha!)

Liefs,
Marleen

Recent Posts