Even helemaal niks: praktische tips voor ontspanning en innerlijke rust

In een wereld vol prikkels is het soms moeilijk om ontspanning te vinden. Tegenwoordig moeten we allemaal 24 uur per dag ‘aan’ staan. Maar zonder ontspanning raak je op een gegeven moment overbelast: je koppie stroomt over.

Moderne technologie zorgt ervoor dat we altijd bereikbaar zijn, waardoor het lastig is om je af te sluiten voor prikkels. Helaas hebben we geen kant en klaar stekkertje dat we even in het stopcontact kunnen steken om weer op te laden.

Ook wordt er steeds meer van ons verwacht. Nou ja, misschien kan ik beter zeggen dat we steeds meer van onszelf verwachten. Zo’n perfectionistische instelling is natuurlijk vragen om problemen. Bovendien wordt het vinden van innerlijke rust zo een stuk lastiger.

Maar innerlijke rust en ontspanning zijn ontzettend belangrijk. Zoals ik al zei, we hebben geen stekkertje om onszelf mee op te laden. Gelukkig zijn er wel andere methodes om weer even tot jezelf te komen. Nu is meer rust in je leven plannen niet voor iedereen even makkelijk, dus leek het me handig om een paar tips te delen waar ik zelf veel aan gehad heb.

Ik zou zeggen, leg je telefoon even weg, pak een kop thee, en richt je aandacht op deze 4 praktische tips voor ontspanning en innerlijke rust.

Tip 1. Probeer een mindfulness oefening

In de vaart van ons leven staan we vaak nauwelijks stil bij de dingen die we doen. Alles gaat een beetje op de automatische piloot. Een mindfulness oefening kan een goede manier zijn om je aandacht te richten op het hier en nu. Fijne mindfulness oefeningen vind je hier.

Tip 2. Verminder de hoeveelheid prikkels in je leven

Ben je je bewust van de hoeveelheid prikkels waar je dagelijks aan wordt blootgesteld? Vooral nieuws en social media zorgen vaak onbewust voor veel stress. De overweldigende hoeveelheid informatie kan zorgen voor een onrustig gevoel. Heb je de neiging om elke tien minuten je telefoon te checken? Probeer dan eens een digital detox. Of plan elke dag twee of drie momenten waarop je even je WhatsApp en Instagram mag checken, en leg daarna je telefoon weg.

Trouwens, ook je leefomgeving kan overprikkeling in de hand werken. Ze zeggen niet voor niets “een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd,” toch? Zelf merk ik dat ik het erg fijn vind wanneer mijn huisje op orde is. Als er teveel spullen rondslingeren kan ik me moeilijk focussen en voel ik me een stuk onrustiger. Vaak zet ik dan een fijne playlist aan op Spotify en ga ik aan de slag om weer orde in de chaos aan te brengen. Nou ja, ik geef mezelf eerst een liefdevolle schop onder m’n kont, want eerlijk is eerlijk, ik vind opruimen niet zo leuk. Maar wanneer alles weer op z’n plek en uit het zicht ligt, voel ik me altijd een stuk beter.

Mocht je nog inspiratie nodig hebben voor een echte upbeat opruim playlist, dan raad ik deze aan.

Tip 3. Trakteer jezelf op een ontspanningsbehandeling

Wie mij een beetje kent, weet dat ik in mijn salon ook veel aandacht besteed aan rust en ontspanning. Als huidcoach doe ik niets liever dan jou een moment van ontspanning geven wanneer ik je huid verbeter. Ik probeer een prettige sfeer te creëren en doe er alles aan om te zorgen dat je na een behandeling weer helemaal ontspannen en opgeladen de deur uit loopt.

Denk je nu, “dat klinkt goed, ik wil ook wel eens zo’n ontspanningsbehandeling proberen,” klik dan hier voor een overzicht van alle behandelingen.

Tip 4. Plan momentjes voor jezelf

Een beetje me-time geeft je de rust en ruimte om even op adem te komen. Jij bent de belangrijkste persoon in je leven, dus je mag best wat tijd voor jezelf reserveren in je agenda om weer helemaal op te laden!

Iedereen heeft zo zijn of haar eigen behoeftes op het gebied van zelfzorg. Voor de een is het een kopje koffie drinken in de zon op het terras, in je eentje een boswandeling maken, of uitgebreid douchen met je favoriete douchegel. Voor de ander is het op zaterdag een uurtje zorgeloos slenteren over de markt, een tijdschrift lezen in bad, of op vrijdagavond een portie Phad Thai Kai bestellen bij je favoriete Thaise afhaalrestaurant. (Die laatste is overigens mijn ultieme genietmomentje, haha!)

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. Er staat vast wel een tip tussen die je kunt gebruiken.

Heb jij nog een goede tip om tot rust te komen? Of heb je nog een leuke suggestie voor een blogonderwerp? Laat het me weten! Je kunt altijd contact met me opnemen via e-mail of WhatsApp. (Behalve op vrijdagavond, want dan zit ik met een big smile en een bord Phad Thai Kai op schoot mijn favoriete Netflix serie te kijken, haha!)

Liefs,
Marleen

Recent Posts