Alles over collageen

“Collageen, wat is dat nou precies? Is dat niet dat spul wat ze in je huid spuiten om je rimpels op te vullen?”

Als je interesse hebt in huidverzorging ben je het woord collageen ongetwijfeld wel eens tegengekomen. Maar wat is collageen nou precies? Vaak weten mensen wel dat het “iets met je huid of huidverzorging” is, maar waar dit stofje nou precies voor dient is niet helemaal duidelijk. Vandaar dat het me een goed idee leek om een blog aan dit onderwerp te wijden.

Stevigheid

Collageen is een van de belangrijkste eiwitten in je lichaam. Het is een structuureiwit dat onderdeel uitmaakt van het bindweefsel en zorgt voor stevigheid door je hele lichaam. Net zoals je skelet ervoor zorgt dat je lichaam niet als een pudding in elkaar zakt, zorgt collageen in je lichaam ervoor dat je organen en weefsels netjes op hun plek blijven. Daarnaast is het een van de hoofdbestandsdelen van de dermis, de huidlaag onder de opperhuid.

Kortom, collageen zorgt eigenlijk voor de stevigheid van de huid. Elastine, een ander belangrijk eiwit, is verantwoordelijk voor de elasticiteit van de huid. maar daarover een andere keer meer, vandaag focus ik me specifiek op de functie en werking van collageen.

Collageenproductie neemt af naarmate je ouder wordt

Collageen wordt onder andere in de huid aangemaakt, maar naarmate je ouder wordt, neemt de collageenproductie in je huid af. En als ik zeg ‘ouder’, dan bedoel ik niet pas na je veertigste of vijftigste levensjaar, maar een heel stuk eerder…Dit proces begint namelijk al wanneer je eind twintig, begin dertig bent. Shocking! En daar stopt het niet, want er zijn ook externe factoren die de aanmaak en afbraak van collageen kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan roken en veelvuldige blootstelling aan zonlicht.

Rimpels door het eten van chocolade?!

Ook je voedingspatroon kan invloed hebben op de collageenproductie in je huid. Wist je bijvoorbeeld dat je door het eten van veel snelle suikers rimpels kunt krijgen? Heel simpel gezegd zetten deze suikers zich vast op het collageen in je huid, waardoor het collageen verhardt. Slecht nieuws voor alle zoetekauwen helaas… Dat gezegd hebbende, als een super gladde huid na mijn veertigste betekent dat ik vanaf nu nooit meer een boterham met chocopasta mag eten, dan neem ik die fijne lijntjes wel voor lief, want chocolade = life!

Je lichaamseigen collageenproductie stimuleren

Gelukkig is er ook goed nieuws! Er zijn namelijk ook manieren om de collageenproductie van je huid te stimuleren. Bijvoorbeeld door producten te gebruiken met een hoge concentratie vitamine C. Vitamine C is een antioxidant met een sterke beschermende werking. Een deel van je vitamine C krijg je – als het goed is, haha – binnen via je voeding (hier vind je meer informatie over gezonde bronnen van vitamine C). Om ook voldoende vitamine C in je huid te krijgen, kun je ook verzorgingsproducten gebruiken waar deze stof aan is toegevoegd.

Ook vitamine A is heel belangrijk voor een gezonde huid. Uit onderzoek blijkt onder andere dat vitamine A de productie van collageen stimuleert waardoor je huid schadelijke effecten van uv-straling beter kan opvangen.

Denk je nu, “mijn huid kan ook wel een vitamineboost gebruiken,” dan raad ik deze gezichtsspray van hannah aan. Deze bevat alle vitamines die je huid nodig heeft en zorgt voor een intensieve hydratatie en voeding van je huid.

En verder lekker veel kiwi’s, sinaasappels en worteltjes eten! Daar word je huid ook heel blij van. (En dan kan een stukje chocolade op z’n tijd ook niet zoveel kwaad, haha!)

Collageenafbraak beperken door een goede SPF

En dan nog een laatste tip om de afbraak van collageen en elastine in je huid te beperken: smeer je gezicht altijd in met een product dat beschermt tegen uv-straling! Een goede SPF is niet alleen in de zomer belangrijk, maar ook in de wintermaanden.

Liefs,

Marleen

Recent Posts
Comments
pingbacks / trackbacks