Wat te doen bij een onzuivere huid

Wat te doen bij een onzuivere huid? Alles over pukkels, puistjes, en hoe je ervan af komt

Een onzuivere huid is niet iets waar alleen pubers last van hebben. Of je nu 14, 27, 43 of 73 jaar bent, grote kans dat je wel eens met puistjes of andere onzuiverheden te maken hebt of hebt gehad. Vaak komen deze onzuiverheden door hormonale veranderingen. Vandaar dat ze in de puberteit zo vaak de kop op steken. Maar ook invloeden van buitenaf of gevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen of huidverzorgingsproducten kunnen een rol spelen.

Voor puistjes en onzuiverheden geldt eigenlijk dat er niet één duidelijke oorzaak is. Elke huid is anders, en naast de bovengenoemde oorzaken kan acne helaas ook erfelijk bepaald zijn. En dat is best oneerlijk. Het kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer je een zorgvuldige skincare routine aanhoudt om vervolgens alsnog regelmatig wakker te worden met een onzuivere huid. Zeker wanneer je weet dat je buurvrouw die helemaal niets doet aan haar huid nooit last heeft van puistjes. Nogmaals, dat is best oneerlijk. Zelf heb ik in het verleden ook erg last gehad van acne, dus ik weet hoe vervelend het is.

Maar gelukkig is er hoop! In deze blog leg ik kort wat meer uit over verschillende soorten puistjes en de beste manieren om puistjes te behandelen en te voorkomen. Ook deel ik een paar van mijn personal favorites uit het hannah assortiment die ik vaak adviseer voor klanten die last hebben van onzuiverheden. Let’s go!

Verschillende soorten puistjes

Er bestaan dus verschillende ‘soorten’ puistjes. Ik zou bijna willen zeggen “verzamel ze allemaal!”, alsof het voetbalplaatjes of pokémonkaarten zijn, maar dat is natuurlijk precies wat je niet wil! (Tenminste, ik moet de eerste persoon nog tegenkomen die vrolijk wordt van ontstekingen in zijn of haar gezicht.) Maar goed, verschillende soorten puistjes dus. Nu denk je wellicht “Ja, leuk hoor, maar wat kan mij die informatie schelen? Een pukkel is een pukkel, en ik wil er gewoon zo snel mogelijk vanaf!” Heel begrijpelijk, maar voor mij als huidcoach is het erg belangrijk om te weten met welk type onzuiverheden ik te maken heb. Alleen zo kan ik jouw huid de allerbeste behandeling geven. Waar de een last heeft van ontstekingen of hormonale acne, heeft de ander ‘slechts’ oppervlakkige irritaties, bijvoorbeeld door een overgevoeligheid voor bepaalde huidverzorgingsproducten.

Ik maak, op basis van mijn kennis en ervaring als huidcoach, onderscheid tussen deze soorten puistjes:

Hormonale acne

Hormonale acne wordt veroorzaakt door hormonen (onder andere testosteron, insuline, en IGF-1) die de talgproductie van de huid in overdrive zetten. Het gevolg: verstopte talgklieren. Bij dit type acne is het belangrijk om eerst de ‘boosdoener(s)’ in het vizier te krijgen. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je acne verergert door het eten van voedingsmiddelen die een sterke insulinepiek veroorzaken (denk bijvoorbeeld aan suikerrijke producten). In dat geval kun je reinigen en smeren wat je wil, maar zolang die insulineproductie niet normaliseert, zullen je klachten waarschijnlijk niet verminderen. Wel kun je je huid een handje helpen door af en toe een masker te nemen. Bijvoorbeeld dit Pro Active gezichtsmasker van hannah. Deze heeft een krachtige ontstekingsremmende werking en voorkomt verstopping van de poriën. (En zo’n maskertje is ook nog eens een ultiem relaxmomentje voor jezelf, zeker als je ’t combineert met een warm bad, een ontspannend muziekje, of een uitgebreide nagellak-sessie.)

Puistjes die ontstaan door ontstekingsreacties in het lichaam

Dit type onzuiverheden lijkt wel wat op hormonale acne, in de zin dat ze worden veroorzaakt door een disbalans in het lichaam. Dit kan bijvoorbeeld een allergie zijn, een niet-optimaal functionerend immuunsysteem, of een (chronische)ontsteking ergens in het lichaam. Ook bij deze vorm van acne geldt dat het belangrijk is om de onderliggende oorzaak aan te pakken.

Eigenlijk best bijzonder hoe onze huid ons als het ware een waarschuwing geeft wanneer er iets niet helemaal goed zit in ons lichaam, nietwaar? (Nou ja, leuk is anders en puistjes zijn vervelend, maar je snapt wat ik bedoel, haha!)

Puistjes die ontstaan door irritatie van het huidoppervlak

Dit type puistjes ontstaan vaak door onjuist gebruik van huidverzorgingsproducten. En dit is een probleem dat ik veel zie, vaker dan je wellicht zou verwachten. Huidproducten met agressieve ingrediënten, overmatig reinigen of scrubben, je kunt het zo gek niet bedenken. De oplossing is vaak dan ook vrij simpel: gun je huid wat rust. Zo komt deze vanzelf weer in balans. En na een tijdje kun je dan opnieuw milde (!) reinigings- en verzorgingsproducten introduceren die passen bij jouw huidtype. Een crème die ik vaak adviseer en die bij veel verschillende huidtypen past is deze. De Overnight Cream is speciaal ontwikkeld voor de onzuivere en/of onrustige huid en gaat bacteriegroei tegen.

Gistpuistjes

De medische term voor dit soort puistjes is ‘pityrosporum folliculitis’ of ‘malassezia folliculitis’. Deze puistjes worden veroorzaakt door een overmatige groei van een gist genaamd, je raadt het al, malassezia. Gisten komen bij iedereen op de huid voor, vooral in de haarzakjes die veel talg produceren (bijvoorbeeld langs de haargrens, op het voorhoofd en bij de kaaklijn). Meestal heb je er geen last van, maar door overmatige gistgroei (bijvoorbeeld door overmatig zweten of een te hoge talgproductie) kun je last krijgen van kleine bultjes en ontstoken haarzakjes.

En dat was ‘m dan, de hele puistenparade, haha! Heb je nog vragen over pukkeltjes, puistjes of onzuiverheden, let me know! Heb je zelf last van onzuiverheden of hardnekkige acne en wil je op een dieper niveau aan huidverbetering werken? Neem contact op via e-mail of WhatsApp, dan kunnen we samen kijken welke behandeling het beste bij jou past.

Liefs,

Marleen

Recent Posts
huidsalon-westland-home-quote