Voed je huid van binnenuit

Een zak chocoladepepernoten, een uitgebreid kerstdiner met alle toeters en bellen, een versgebakken oliebol met poedersuiker… Genoeg lekkernijen waar we de afgelopen decembermaand heerlijk van konden genieten. En daar is niks mis mee, want zo af en toe wat lekkers hoort er gewoon bij. Ik schaam me ook zeker niet om toe te geven dat ik ontzettend heb genoten van al het heerlijke eten tijdens de feestdagen. Vooral de oliebollen heb ik me goed laten smaken! (Ben jij trouwens team oliebol of team krentenbol? Let me know, haha!)

Helaas is een eetpatroon met veel suiker en vet nou niet echt een menu waar je je lichaam en je huid een plezier mee doet. In tegendeel zelfs. In een eerdere blog schreef ik al dat het eten van voedingsmiddelen die een sterke insulinepiek veroorzaken hormonale acne kunnen verergeren. Helaas schuilt er dus toch een kern van waarheid in de bewering dat je puistjes krijgt van chocolade… Gelukkig zijn er ook voedingsmiddelen die juist een positief effect hebben op je huid. In deze blog geef ik een aantal tips over voedingsmiddelen waar je huid heel blij van wordt!

Maar voordat ik mijn voedingstips voor een gezonde en stralende huid met je deel, even een disclaimer. Ik ben namelijk geen voedingsprofessional, dus ik raad je aan om ook bij deze tips vooral te kijken naar wat bij jou past en waar jij je goed bij voelt. Dat doe ik zelf namelijk ook. Op Instagram en andere socialmediakanalen lees en zie ik vaak van alles voorbij komen over gezonde voeding. Soms zijn het tips waar ik wat aan heb, maar soms vind ik die overload aan informatie juist alleen maar verwarrend. Een gezonde smoothie maken lukt me nog wel, maar zodra er zogenaamde superfoods in het spel komen, raak ik het spoor bijster. Nee, van gembershotjes en andere health-hypes word ik niet gelukkig. Bovendien ben ik er niet zo zeker van dat al die exotisch-klinkende sapjes en supplementen ook daadwerkelijk zo’n wonderlijke uitwerking hebben op je gezondheid als al die foodies zo gepassioneerd verkondigen.

Maar goed, genoeg gekletst, dit zijn mijn tips om je huid van binnenuit te voeden!

Tip 1. Vermijd suikers

Leuk is anders, maar dit is toch wel een belangrijke tip die ik helaas niet onbelicht kan laten. Suikers kunnen namelijk bepaalde hormonale acneklachten verergeren. Dit komt omdat insuline een direct effect heeft op  je hormoonhuishouding en op de talgproductie van de huid. Verder is het zo dat suikers verbindingen aangaan met bepaalde stofjes in de huid waardoor de eiwitten collageen en elastine beschadigen. Af en toe een stukje chocolade kan prima, maar beperk de hoeveelheid suiker in je dieet om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen.

Tip 2. Drink voldoende water

Water is dan wel geen voedingsmiddel, maar toch wilde ik er in dit rijtje met tips even apart aandacht aan… schenken, haha! Hoewel veel water drinken geen directe oplossing is voor een droge huid, kan te weinig drinken wel degelijk leiden tot een tekort aan vocht in de huid waardoor deze minder elastisch wordt. Voldoende drinken is dus heel belangrijk. Het liefst anderhalf tot twee liter per dag, en zeker niet minder.

Ook voor je spijsvertering is genoeg water erg belangrijk. Je darmen functioneren beter wanneer je voldoende vocht binnenkrijgt. Bovendien blijkt uit verschillende onderzoeken dat er een mogelijk verband bestaat tussen de werking van de darmen en de conditie van je huid. Reden genoeg om af en toe een extra groot glas water te drinken. Of een grote kop thee, dat kan natuurlijk ook.

Tip 3. Verhoog je vezelinname

Je darmen worden heel blij van vezels. Nou ja, de bacteriën in je darmen. En zoals ik hierboven al even benoemde, zijn er aanwijzingen dat er een verband bestaat tussen het functioneren van je darmen en de conditie van je huid. Een verslechterde darmbarrière kan samengaan met een onzuivere huid. Dus als je je darmbacteriën nou happy houdt door lekker veel voedingsmiddelen met niet-verteerbare vezels te eten (denk aan groente, fruit en peulvruchten), dan knapt je huid daar ook van op.

Vind je het moeilijk om genoeg groente en fruit te eten? Begin je dag met een gezonde shake! Lekker en makkelijk, en het kost weinig tijd en moeite. Wat dacht je van deze met bessen en avocado? Of deze met spinazie? (Geloof me, door het zoete van de druiven en de peer proef je die spinazie echt niet meer, haha!)

Tip 4. Antioxidanten

Antioxidanten zijn stofjes die de weefsels in je lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn eigenlijk agressieve stofjes die de cellen in je lichaam kunnen beschadigen. Daartoe behoren ook je huidcellen. Om je huid te beschermen is het dus belangrijk om genoeg antioxidanten binnen te krijgen. Voor vitamine C, E, en voor spoorelementen zink en selenium is de antioxidantwerking duidelijk aangetoond.

Waar zitten deze stofjes nou precies in? Vitamine C zit vooral in groente en fruit (verschillende koolsoorten en citrusfruit) en vitamine E zit in halvarine, margarine, zonnebloemolie, en in verschillende soorten groente en fruit. (Goh, opvallend dat groente en fruit eigenlijk altijd wel in dit soort rijtjes voorkomen, maar dat er nooit ‘patat met mayonaise’ of ‘chocoladekoekjes’ tussen staat, haha!) Goede bronnen van zink en selenium zijn onder andere vlees, kaas, en noten. Voor een uitgebreid overzicht (en meer over de werking van deze antioxidanten) kun je een kijkje nemen op de website van het voedingscentrum.

Tot zover mijn tips! Hopelijk heb je er wat aan. Enne, je hoeft echt niet in een keer je hele eetpatroon om te gooien hoor. Kleine veranderingen kunnen op de lange termijn al een groot effect hebben! En balans is het toverwoord: doordeweeks je dag beginnen met een gezonde shake, maar in het weekend lekker genieten van een croissantje met jam. Het moet wel een beetje leuk (en lekker!) blijven, haha!

Liefs,

Marleen

Recent Posts
huidsalon-westland-home-quotehuidsalon-westland-home-werkwijze