Hoe zit het nou precies met natuurlijke huidverzorging?

Hoe zit het nou precies met natuurlijke huidverzorging?

Toen ik aan deze blog begon, wist ik eigenlijk niet zo goed waar ik moest beginnen. En ja, wat doe je dan? Juist, even Googelen. Dus typte ik ‘natuurlijke huidverzorging’ in de zoekbalk en drukte op enter, waarna er een overzichtelijk rijtje resultaten op mijn scherm verscheen.

Een van de bovenste resultaten was een website van een bekend merk voor verzorgingsproducten. (Ik zal geen namen noemen, maar ze hebben echt de meest goddelijke shower creams met exotische oriëntaalse geuren!) Op de pagina van een van hun skincare lijnen las ik de volgende productomschrijving:

[Producten] ontwikkeld met natuurlijke ingrediënten of ingrediënten met een natuurlijke herkomst, die op een verantwoorde wijze zijn verkregen.

Klinkt goed, toch? Maar, eh, ingrediënten met een natuurlijke herkomst, wat bedoelen ze daar precies mee? En wat is ‘op een verantwoorde wijze’ verkregen? Het klinkt allemaal heel positief, maar is het dat ook? En ‘natuurlijke ingrediënten’ klinkt natuurlijk super gezond en duurzaam (vaak denken we met z’n allen toch gelijk ‘natuurlijk = goed’), maar zijn deze ingrediënten ook daadwerkelijk het beste voor je huid? ik heb het allemaal voor je uitgezocht! Nou ja, ik heb in ieder geval mijn best gedaan, en ik hoop dat je iets aan deze informatie hebt, haha! Ik vond het in ieder geval een leerzaam en verhelderend proces om alle informatie bij elkaar te verzamelen!

Wat is ‘natuurlijke’ huidverzorging?

Om maar bij het begin te beginnen: wat is natuurlijke huidverzorging nou precies? De term ‘natuurlijk’ in natuurlijke huidverzorging is eigenlijk niet echt transparant. Het is namelijk geen beschermde term, dus ook producten die bijvoorbeeld voor negentig procent uit synthetische ingrediënten bestaan en slechts tien procent natuurlijke ingrediënten bevatten, kunnen door een fabrikant als ‘natuurlijk’ worden aangeprijst.

Maar ja, voor mij voelt dat een beetje als zeggen dat een koekje gezond is omdat het gemaakt is met volkorenmeel, en dan even vergeten te vermelden dat er ook behoorlijk wat suiker in zit…

Als ik een definitie van natuurlijke huidverzorging en cosmetica zou moeten geven, dan zou ik zeggen: producten zonder schadelijke chemicaliën, zonder conserveringsmiddelen, zonder kunstmatige kleur- en geurstoffen of andere chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens of natuur. En als je nog een stapje verder wil gaan, kun je ook denken aan producten die op een milieuvriendelijke manier zijn geproduceerd en die honderd procent biologisch zijn (dus met ingrediënten die geteeld worden zonder gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen).

Waarom ‘natuurlijk’ niet altijd beter is (voor je huid)

Nu vind ik het concept van honderd procent natuurlijke huidverzorging ontzettend aantrekkelijk en inspirerend. Als holistisch huidcoach zet ik me in voor een betere conditie van jouw huid, maar vind ik het ook belangrijk om mijn steentje bij te dragen aan een beter milieu. Ik ben dol op bloemen en ben graag in de natuur, en duurzaamheid speelt een grote rol in mijn leven.

Echter, er zijn ook een paar punten aan natuurlijke huidverzorging die ik nog lastig vind. Zo zijn namelijk niet alle natuurlijke ingrediënten ook echt goed voor je huid. Sommige ingrediënten kunnen bijvoorbeeld irritaties veroorzaken. Een goed voorbeeld is lavendel. Het ruikt misschien lekker, maar je huid wordt er niet vrolijk van… Ook zijn er een aantal natuurlijke ingrediënten die eigenlijk helemaal niet zo milieuvriendelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan palmolie: voor de productie van palmolie worden enorme stukken tropisch regenwoud gekapt, en da’s nou niet bepaald milieuvriendelijk…

In de salon werk ik altijd met de producten van hannah, en dat is niet zonder reden. Ik kan me namelijk erg vinden in de hannah methode, producten en technieken. Hannah kenmerkt zich door een persoonlijke manier van huidverbetering waarbij het individu (jij dus, haha) centraal staat, en die visie vind ik persoonlijk erg inspirerend. Enne, ik zou de producten natuurlijk niet gebruiken als ik er niet voor de volle honderd procent van overtuigd was dat ze jouw huid laten stralen!

Zijn alle hannah producten honderd procent natuurlijk? Nee. Maar ze bevatten enkel ingrediënten die nodig zijn om de beste resultaten te behalen. En al heeft de term ‘synthetisch’ een ietwat negatieve reputatie, de waarheid is dat sommige huidverzorgingsproducten wel conservering nodig hebben, anders zou je dure potje crème in no-time vol zitten met schimmels en bacteriën (iiiieuw!). Dus ja, als ik moest kiezen tussen een product met parabenen (conserveringsmiddelen) of een product wat binnen enkele dagen groen uitslaat, dan is de keus voor mij niet zo moeilijk…

Vegan huidverzorging van hannah

Mocht je nu denken “ja, OK, misschien is honderd procent natuurlijk niet haalbaar, maar ik wil wel een huidverzorgingsproduct dat op duurzame wijze is geproduceerd”, dan heb ik goed nieuws: hannah heeft namelijk een heleboel producten in het assortiment die volledig vegan zijn! Inmiddels is ruim negentig procent van het assortiment vegan, hoe tof is dat?! Een overzicht van alle vegan producten vind je hier.

Ik hoop dat je deze blog interessant vond! Mocht je nog vragen hebben over dit onderwerp, stuur me een berichtje via WhatsApp! Ook voor andere vragen of voor het maken van een afspraak kun je me via WhatsApp (of via het contactformulier op mijn website) bereiken.

Lieve groetjes,

Marleen

Recent Posts