Hoe overleef ik de feestdagen? 4 tips voor een stressvrije kerst

Hoe overleef ik de feestdagen? 4 tips voor een stressvrije kerst

Zodra de kaarsjes ’s avonds weer aan kunnen en de eerste kersfilms op Netflix verschijnen, krijg ik alweer zin in de feestdagen. De gezelligheid, het knusse gevoel, de foute kerstmuziek op de radio… Ik geniet ervan! Dat gezegd hebbende besef ik me maar al te goed dat niet iedereen kerst leuk vindt. Veel mensen hebben een beetje een haat-liefde verhouding met de feestdagen. De belofte van een fonkelende kerstboom en een gezellige avond met vrienden en familie spreekt iedereen aan, maar het ‘gedoe’ er omheen slaan veel mensen liever over. En dat begrijp ik maar al te goed. Kerst is lang niet zo leuk als je van tevoren dagenlang in de stress zit omdat je alleen maar bezig bent met het afstrepen van energievretende to do’s: een rondje langs de supermarkt en de slager, de kerstversiering van zolder halen, het huis schoonmaken, terug naar de supermarkt voor dat ene ingrediënt dat je de eerste keer was vergeten, en zo kan ik nog wel even doorgaan! Allemaal niet bepaald bevorderlijk voor de feestvreugde… En alle zorgen en maatregelen rondom het coronavirus helpen ook niet echt mee…

Wil jij je het liefst achter de bank verstoppen wanneer je de eerste tonen van Maria Carey’s ‘All I Want For Christmas’ voorbij hoort komen op de radio? Of krijg je spontaan uitslag wanneer je denkt aan alle kerstvoorbereidingen? Geen zorgen, ik heb een aantal tips verzameld voor hele ontspannen kerstdagen. Want ook met kerst is zelfzorg belangrijk. Met deze tips voorkom je overprikkeling en kun je straks optimaal van de feestdagen genieten!

Tip 1. Stel prioriteiten

Zie je op tegen alle taken die je nog moet uitvoeren binnen nu en eerste kerstdag? Tijd om een paar to do’s van je lijstje te schrappen. Een feestelijk gedekte tafel voor het kerstdiner is leuk, maar of je het zilveren bestek nou hebt gepoetst of niet, dat maakt niet zoveel uit. En dat kerstdiner, daar hoef je ook geen dagen voor in de keuken te staan. Persoonlijk herinner ik me niet wat ik vorig jaar met kerst heb gegeten. Wat ik me wel herinner, en wat ik koester aan de feestdagen in het algemeen, is het samenzijn met mijn familie. (En het mag dan niet gebruikelijk zijn, maar je doet mij met kerst net zoveel plezier met een stapel pannenkoeken als met een chic driegangendiner, haha!) Kortom, stel prioriteiten en maak het jezelf niet al te moeilijk.

Tip 2. Maak een realistische planning

Het belangrijkste woord hier is realistisch. Dus niet honderd-en-één taken in de drie dagen voor kerst proppen, maar taken spreiden en ook momenten voor ontspanning inplannen. Een taak die je bijvoorbeeld al ruim van tevoren uit kunt voeren, is het schrijven en versturen van je kerstkaartjes. Niemand die zich eraan stoort dat jouw kerstwensen een beetje vroeg zijn dit jaar. Het is immers het gebaar dat telt. Ook kerstcadeautjes shoppen hoef je niet tot december uit te stellen. Sterker nog, dat geeft alleen maar onnodige stress! Beter ga je vroeg op presentjesjacht, of koop je cadeautjes online, met een kop thee of warme chocolademelk binnen handbereik. Heerlijk!

Trouwens, mocht je nog inspiratie nodig hebben voor een leuk kerstcadeautje, wat dacht je van een cadeaubon voor een bewustrustmoment of een ontspanuurtje?

Tip 3. Yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen

Wat zeg jij tegen jezelf wanneer je gespannen bent? Misschien iets in de trant van: ‘adem in, adem uit’? Ademhalingsoefeningen zijn een toegankelijke manier om stress te verminderen. Wanneer je je gestrest voelt, is je ademhaling vaak hoog en snel. Door je ademhaling laag en rustig te maken, activeer je je parasympatische zenuwstelsel. Dit is het gedeelte wat zorgt voor rust, ontspanning en herstel. Ook yoga en meditatie kunnen helpen om alle kerststress los te laten en weer in balans te komen.

Tip 4. Gooi de regels uit het raam

De kans is groot dat de feestdagen er door de coronamaatregelen een beetje anders uit gaan zien dan voorgaande jaren. Dat is natuurlijk jammer, maar het biedt ook mogelijkheden. Dit is de uitgelezen kans om kerst helemaal op jouw manier te vieren. Misschien vind je het helemaal niet erg om het familiebezoek dit jaar te skippen, en blijf je eerste kerstdag liever lekker de hele dag binnen in je pyjama? Gordijnen dicht, gezichtsmaskertje op, de lampjes in de boom aan, heerlijk knus toch? Laat het perfecte plaatje los en doe gewoon wat goed voelt voor jou.

Fijne feestdagen!

Liefs,

Marleen

Recent Posts
Comments
pingbacks / trackbacks