Let the sun shine! Alles over zonbescherming voor je huid

Let the sun shine! Alles over zonbescherming voor je huid

Misschien loop ik met deze blog een beetje op de zaken vooruit, maar ik kan het gewoon niet helpen: ik heb zomerkriebels. Ja, ik weet het, het is nog lente, maar ik verlang zo naar de zomer! Natuurlijk hebben de andere seizoenen ook zo hun charmes, maar stiekem ben ik toch het meest in mijn element wanneer de sjaals en mutsen de kast in kunnen en ik lekker op mijn teenslippers en in vrolijke fladderjurkjes kan rondlopen. Het liefst ben ik in de weekenden dan zo veel mogelijk buiten om te genieten van de kleurrijke bloemen en de groene bomen. Nog een grote ijsco van Cicuto erbij en mijn dag kan niet meer stuk! (Als je in Wageningen woont dan weet je waar ik het over heb, haha!)

Vitamine D

Ja, de zon heeft altijd een positief effect op mijn humeur. En dat zonnetje, daar wil ik het in deze blog uitgebreid over hebben. Want de zon heeft ook een groot effect op je huid, zowel positief als negatief. Laat ik beginnen met het positieve. Misschien weet je het al, maar zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D in je huid. En dat is helemaal super, want vitamine D heeft een positief effect op je immuunsysteem. Ook is bekend dat deze vitamine een ontstekingsremmend effect heeft, wat inhoudt dat vitamine D mogelijk kan helpen de ernst van bepaalde huidklachten (bijvoorbeeld acne) te verminderen. (Een interessant en vrij recent onderzoek naar het verband tussen vitamine D tekort en acne vind je hier.)

Schadelijke UV-straling

Helemaal top dus, die zon! Eh, nou, niet helemaal. Dat heerlijke zomerzonnetje kan je huid namelijk ook beschadigen. Waarschijnlijk weet je dit al, maar UV-straling is de grootste veroorzaker van huidkanker. Wat je mogelijk nog niet wist, is dat huidkanker een van de meest voorkomende en snelst toenemende kankersoorten is in Nederland. Ook kan onbeschermd zonnen bijdragen aan vroegtijdige huidveroudering.

Naast de inzichten in de schadelijke effecten van UV-straling voor de huid, is er de laatste jaren ook veel onderzoek gedaan naar de schadelijke effecten van infrarood straling van de zon. Wat blijkt? Ook dit deel van de onzichtbare straling van de zon kan huidschade veroorzaken. Teveel van deze straling zou leiden tot meer vrije radicalen in de huid. (Mocht je meer willen weten over vrije radicalen, lees dan zeker mijn blog over antioxidanten nog even.) Oh, en het versnelt ook nog eens de afbraak van collageen… Ineens lijkt dat zomerzonnetje een stuk minder aantrekkelijk…

De beste zonbescherming voor je huid

Gelukkig kun je je huid beschermen door een goede zonbescherming te gebruiken. Het liefst producten waar antioxidanten aan zijn toegevoegd. Tip: check de verpakking van je zonnebrandproduct en zoek op de ingrediëntenlijst naar antioxidanten, en check gelijk even of er UVA-UVB-IR op de verpakking staat. Dat betekent namelijk dat het product een UVA- en UVB-filter bevat en dat het je huid ook beschermt tegen infrarood straling.

Trouwens, wist je dat SPF staat voor Sun Protection Factor? Hiermee wordt aangegeven welke hoeveelheid UVB-straling het product kan absorberen of reflecteren. Stel je gebruikt een zonnebrandproduct met SPF 10 en je verbrand normaliter binnen 10 minuten, dan kun je (in theorie) 10 keer zo lang in de zon zitten (dus 10 x 10 = 100 minuten) voordat je eruit ziet als een gekookte kreeft. Maar dat is dus de theorie, want in de praktijk gaat het meestal een stuk sneller. Dat heeft onder andere te maken met de zonkracht en met je huidtype. (Tip: op de website van het KNMI kun je checken wat de zonkracht van de dag is, handig toch?!)

Nu hoor ik je denken, “Ja maar Marleen, welke factor kan ik dan het beste kiezen om mijn huid te beschermen?” Mijn algemene advies zou zijn: op een zonnige dag minimaal SPF 30, en dan regelmatig bijsmeren. Op een ‘normale’ dag is SPF 15 meestal wel voldoende. Maar dat geldt voor een normale dag in Nederland, niet als je toevallig op Aruba of Puerto Rico vertoeft, haha! Heb je een gevoelige huid? Dan is het altijd beter om een hogere SPF te gebruiken, bijvoorbeeld factor 50. En altijd bijsmeren wanneer je in het water bent geweest, ook wanneer je kiest voor een zonnebrandproduct dat waterresistent is! (Goh, nu ik dit lees denk ik, ik klink wel een beetje als een strenge schooljuf… Maar ik kan het niet helpen: ik wil je gewoon helpen om jouw huid de beste zonbescherming te bieden die mogelijk is, en dat is door te smeren, smeren en nog eens smeren!)

Tot zover deze blog over zonbescherming! Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad, en ik wens je alvast een zonnige en zorgeloze zomer!

Liefs,

Marleen

Recent Posts
huidsalon-westland-werkwijze