Alles over antioxidanten in huidverzorgingsproducten

Alles over antioxidanten in huidverzorgingsproducten 

Antioxidanten. Waarschijnlijk heb je de term wel eens voorbij horen komen. Misschien zelfs wel in een reclame voor cosmeticaproducten? Dat zou niet zo verwonderlijk zijn, aangezien het gebruik van antioxidanten in beauty- en huidverzorgingsproducten een behoorlijke hype is op dit moment. Maar wat doen deze zogenaamde superstofjes dan precies? Waarom zijn ze zo populair? En werken ze echt?

Wat zijn antioxidanten?

Voordat ik dieper inga op de werking van antioxidanten in huidverzorgingsproducten, eerst een beetje achtergrondinformatie. Want wat zijn antioxidanten nou precies? Antioxidanten is eigenlijk een verzamelnaam voor heel veel verschillende stofjes. Zo is vitamine C een antioxidant, maar vitamine E ook. Ook vitamine A, seleen, zink en verschillende bioactieve stoffen uit groente en fruit vallen in deze categorie.

Wat al deze verschillende stofjes met elkaar gemeen hebben, is dat het echte superhelden zijn! Antioxidanten vangen namelijk vrije radicalen weg. Eh, vrije watte?! Vrije radicalen. Dit zijn agressieve stoffen die in sommige gevallen schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels in je lichaam. (En dus ook aan je huid, maar daarover later meer.) Antioxidanten kunnen deze vrije radicalen uitschakelen en daardoor schade helpen voorkomen. (En hoewel ik in deze blog vooral focus op het gebruik van antioxidanten in beauty- en verzorgingsproducten, gaat de beschermende werking van deze stofjes veel dieper dan de huid. uit onderzoek blijkt namelijk dat antioxidanten mogelijk ook bescherming kunnen bieden tegen ziektes zoals kanker en hart- en vaatziekten.)

Antioxidanten in cosmetica

Maar goed, even terug naar hetgeen waar ik het in de eerste instantie over wilde hebben, namelijk antioxidanten in beauty- en huidverzorgingsproducten. De meeste grote cosmeticamerken hebben tegenwoordig wel minimaal één serum of crème in hun productlijn waar antioxidanten aan zijn toegevoegd. Zo bevat het hannah Vitamin Complex een hoge dosis oplosbare vitamines die als een ware multivitaminecocktail door de huid wordt opgenomen. (Nu ik dit typ krijg ik spontaan zin in een Mojito of een Pina Colada… Maar aangezien het op het moment dat ik dit typ pas half tien ’s ochtends is, houd ik het voor nu maar even bij thee, haha!)

Hoewel er ook sceptici zijn die hun vraagtekens zetten bij het gebruik van antioxidanten in huidverzorgingsproducten, ben ik er zelf erg enthousiast over! Antioxidanten laten je huid stralen en zorgen voor een gezonde teint. Wanneer je ouder wordt, raken de natuurlijke reserves van je huid uitgeput. Hierdoor wordt de huid slapper en vaak ook wat dof. Door huidverzorgingsproducten te gebruiken met een gebalanceerde mix van antioxidanten vul je deze tekorten weer aan. Zo vertraag je het verouderingsproces en gaat je huid weer stralen!

Toch zijn er wel een paar puntjes waar je op moet letten wanneer je op zoek gaat naar producten waar antioxidanten aan zijn toegevoegd, namelijk:

  1. Dat de concentratie antioxidanten in het product hoog genoeg is. (Een product met 0,0037 procent vitamine A heeft niet zoveel nut. Zelfs in chocolade zit meer vitamine A, en hoewel chocolade natuurlijk heel erg lekker is, heeft het niet echt een positief effect op de gezondheid van je huid en de werking van je immuunsysteem, haha!)
  2. Dat je een product kiest met een luchtdichte verpakking. Antioxidanten zijn heel gevoelig voor licht en zuurstof, dus als ze zijn toegevoegd aan een product in een potje, dan heb je er maar heel kort profijt van. Een paar keer de deksel open- en dichtschroeven en je (dure) product is waardeloos. Nou ja, misschien dat de andere ingrediënten nog wel hun werk kunnen doen, dat geldt niet voor de antioxidanten.

Kortom, hoewel we veel antioxidanten ook uit gezonde voeding kunnen halen, is een extra boost van deze superstofjes via je skincare producten wat mij betreft een mooie bonus!

De meest effectieve verzorgingsproducten voor jouw huid

Wil je meer weten over de werking van antioxidanten in huidverzorgingsproducten? Of ben je benieuwd welke producten het meest geschikt zijn voor jouw huid? Boek dan eens een huidanalyse! Zo weet je straks precies welke verzorgingsproducten het beste bij jouw huidtype passen.

Liefs,

Marleen

Recent Posts